Головна > Текстові публікації > Новини
16 травня 2019, 07:43

Брифінг, присвячений подальшим крокам на шляху дотримання Україною курсу на європейську інтеграцію

15 травня 2019 р., відбувся брифінг, присвячений подальшим крокам на шляху  дотримання Україною курсу на європейську інтеграцію та підготовки до  розгляду Верховною Радою України законопроекту «Про засади державної політики у сфері європейської інтеграції» (реєстр № 10267 від 26.04.2019).

У брифінгу взяли участь Перший заступник Голови Верховної Ради України І.Геращенко, Голова Представництва ЄС в Україні Х.Мінгареллі, Заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції М.Іонова, секретар Комітету з питань європейської інтеграції О.Сотник, голови підкомітетів Комітету з питань європейської інтеграції О.Білозір і О.Юринець. Генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина.
 
Розпочинаючи брифінг, Перший заступник Голови Верховної Ради України І.Геращенко нагадала, що зараз Україна відзначає День Європи, який проходить  в Україні вже в сімнадцяте. Вона наголосила на тих здобутках, які було досягнуто протягом останніх років спільними зусиллями Парламенту України, Президента та уряду, зокрема підписання та ратифікація Угоди про асоціацію, запровадження безвізового режиму, втілення проєвропейських реформ в Україні. Вона зазначила також,  що завдяки спільним зусиллям Комітету з питань європейської інтеграції і офісу Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України І.Климпуш-Цинцадзе було прийнято низку законопроектів, спрямованих на виконання Угоди про асоціацію.
Ірина Геращенко наголосила на необхідності посилення ролі Комітету Верховної Ради України.

Заступник Голови Комітету з питань європейської інтеграції Марія Іонова підкреслила, що Україна буде дотримуватись курсу на європейську інтеграцію і Парламент повинен підтримувати євроінтеграційний порядок денний, продовжувати співпрацю з іншими гілками влади. Євроінтеграційний курс має стати незворотнім і повинен об’єднати зусилля новообраного президента і парламенту. Марія Іонова зазначила, що Україна має продовжувати реформи, які дозволять у майбутньому приєднатись до митного, енергетичного союзу і шенгенської зони.

Секретар Комітету  з питань європейської інтеграції Олена Сотник сказала, що  в України немає іншого шляху, ніж шлях  до ЄС. Це шлях незворотніх змін і встановлення європейських  правил. Україна має амбіції здійснити всі необхідні дії і наблизитися до стандартів ЄС. З цією метою у Верховній Раді зареєстровано  законопроект про засади державної політики у сфері європейської інтеграції.

Генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина зазначила, що згаданий проект закону є квінтессенцією всього того досвіду, який був напрацьований спільно урядом і парламентом у сфері європейської інтеграції. 

Голова Представництва ЄС в Україні Х.Мінгареллі сказав: “Ми побачили, що мета стосовно набуття членства в ЄС та НАТО була зафіксована в Конституції України. Ми хотіли б заохотити керівництво України продовжувати шлях європейської інтеграції. Також ми відчули  перші позитивні результати дії Угоди про асоцівцію, впершу чергу, з економічної точки зору, що пов’язано з інтеграцією України до єдиного ринку ЄС. Сьогодні я підписав листа на ім’я Голови Верховної Ради України, який  містить перелік ключових  надзвичайно важливими для імлементації Угоди про асоціацію законопроектів. Ми будемо докладати ще більше зусиль для того,  щоб допомагати українській стороні ефективно виконувати цю Угоду”.