Головна > Текстові публікації
13 травня 2019, 17:31

Поглиблення взаємодії з Румунією в рамках Стратегії ЄС для Дунайського регіону

Віце-прем’єр-міністр України І.Климпуш-Цинцадзе 9-10 травня 2019 р. взяла участь у заходах неформальної зустрічі лідерів країн ЄС,  що відбулись у м. Сібіу в Румунії, яка головує одночасно в Раді ЄС і Дунайській стратегії ЄС.

На українсько-румунську ділянку припадає найдовша частина (45%) спільного кордону України з країнами ЄС і Північно-Атлантичного Альянсу. Саме вздовж усього цього сегменту спільних кордонів Одеська, Чернівецька, Івано-Франківська і Закарпатська  області України разом з 6-ма межуючими повітами Румунії спільно входять до сфери дії Дунайської стратегії ЄС.

З українського боку означеного кордону, поблизу Рахова знаходиться географічний центр Європи, навкруги якого розташована центральна частина Карпат і верхів’я найдовших приток Дунаю: Тиси,  Прута і Сірета. Тому, на Конференції «Майбутнє Європи. Перспективи сумісного розвитку», поряд з глобальними питаннями, що безпосередньо визначаються її посадою, віце-прем’єр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції торкнулась також взаємодії за  ключовими завданнями програми головування Румунії в Раді ЄС.  Йдеться як про координований територіальний розвиток - від окремої громади до макрорегіональної стратегії, так і щодо узгодженого сприяння становленню  малого підприємництва та спільних проектів у сфері безпеки.

Найбільший вплив на ці процеси тут сьогодні матє відновлення і подальша розбудова транс’європейських транспортних сполучень, що поєднують Балтійській та Середземно-Чорноморський регіони і Близький Схід в обхід Карпат
на тлі рішення Єврокомісії від 09.11.2018  щодо поширення транспортної мережі ЄС (TEN-T) на країни Східного партнерства.  Перспективи такого розвитку обговорював й Міністр інфраструктури України В.Омелян під час візиту до Бухаресту 28.03.2019.

Зазначені ініціативи стосуються не тільки розвитку мультимодальних (контрейлерних) вантажних перевезень оптимальними маршрутами через Румунію, Україну і Польщу.  Сучасне відновлення наявних залізниць поєднає транскордонними сполученням прикордонні регіони цих країн та Угорщини, Словаччини і Молдови. Це також дозволить якісно покращити й пасажирські перевезення через основні туристично-рекреаційні зони Карпат.

Взаємну зацікавленість Румунія та інші дунайські країни проявляють також й до питань взаємовигідного розвитку кластерних механізмів  транскордонної співпраці, спільного розв’язання проблем техногенно-екологічної безпеки і ряду інших. Напередодні загальноєвропейських заходів у Сібіу, більш детальна дискусія з означених питань двосторонньої і макрорегіональної співпраці відбулось на Круглому столі, який був проведений 17-19 квітня 2019 року  в рамках експериментального Єврорегіону «Верхній Прут» у Чернівцях і Сучаві (Румунія).
 
У контексті, визначеному постановою ВРУ від 21.09.2016 №1537 , було розглянуте широке коло сучасних підходів і актуальних проектів, висвітлених у презентації, Узагальнене представлення і обговорення узгоджених завдань транскордонної співпраці має відбутись на 8-му Форумі  Стратегії ЄС для Дунайського регіону в Бухаресті 27-28 червня 2019 року.