Головна > Текстові публікації > Міжнародна діяльність > Парламентська асамблея ЄВРОНЕСТ > Діяльність
29 січня 2019, 16:52

Постійна делегація Верховної Ради України в ПА Євронест взяла участь у засіданнях Комітетів ПА Євронест

29 січня Постійна делегація Верховної Ради України в  ПА Євронест взяла участь у засіданнях Комітету ПА Євронест з питань енергетичної безпеки і Комітету з політичних питань, прав людини і демократії, а також у засіданні Робочої групи з питань Білорусі.

Засідання Комітету з питань єнергетичної безпеки відбулося під співголовуванням заступника голови Комітету, члена української делегації В.Барвіненка і депутата ЄП К.Муді. Під час засідання члени комітету обмінялися думками з представниками Європейської Комісії щодо ключових питань співробітництва ЄС і країн учасниць Східного Партнерства у сфері енергетики, обговорили питання керування Енергетичним союзом і зосередили особливу увагу на відновлюваних джерелах енегрії.

 У ході дискусії Спів-президент ПА Євронест Б.Тарасюк наголосив на загрозах, які існують у сфері енергетики для України і ЄС, і викликані  будівництвом Північного потоку 2 і Турецького газопроводу. В свою чергу представник Європейської Комісії підкреслив, що Україна підтвердила свою спроможність бути надійним партнером, який забезпечує і гарантує належний транзит газу. Тому важливо продовжувати співпрацю з Україною. Також на комітеті було представлено проект доповіді щодо солідарності і зближення у сфері енергетики. У проекті співдоповідачі засуджують будівництво Північного потоку -2, що матиме негативний вплив на принципи солідарності і загальну енергетичну політику.

У рамках Комітету з політичних питань, прав людини та демократії учасники засідання заслухали проект доповіді щодо посилення парламентського нагляду для зміцнення демократії та підзвітності державних установ. Також, представники європейських інформаційно-технологічних центрів поділилися досвідом застосування ефективних інструментів у боротьбі з ботами та тролями, які застосовує РФ у своїй пропаганді.

Традиційно в рамках роботи ПА Євронест відбувається засідання Робочої групи з питань Білорусі. Цього разу учасники зустрічі обговорили поточну політичну та соціально-економічну ситуацію в Білорусі, а також заслухали представників опозиційних сил, які наголосили на безпекових ризиках, що посилюються на фоні нещодавніх заяв  Кремля щодо створення союзної держави. Основною вимогою до білоруської влади зі сторони ЄС залишається забезпечення проведення чесних та прозорих виборів за стандартами ОБСЄ.