Головна > Текстові публікації > Новини
20 червня 2018, 09:09

Пленарне засідання Конференції COSAC

17-19 червня 2018 року у м. Софія (Республіка Болгарія) відбулося чергове LIX Пленарне засідання Конференції комітетів з європейських справ національних парламентів держав-членів ЄС (COSAC) за участю Заступника Голови Комітету з питань європейської інтеграції М.Іонової. У засіданні також взяли участь представники комітетів національних парламентів держав-членів ЄС, які опікуються питаннями ЄС, представники Європейського Парламенту (ЄП), представники країн-кандидатів на вступ до ЄС та представники комітетів держав-спостерігачів.

В рамках COSAC, окрім засідань політичних груп, президентської трійки COSAC, а також пленарних засідань, відбуваються двосторонні зустрічі делегацій, налагоджуються особисті контакти та відбувається обмін інформацією між парламентарями держав-членів, держав-спостерігачів та депутатами Європейського Парламенту. До офіційного відкриття Конференції відбулись засідання політичних груп, що представлені в Європарламенті(ЄП).

Офіційне відкриття Конференції відбулося з вітальних промов Президента Національних Зборів Республіки Болгарія Ц.Караянчевої та Президента Республіки Болгарія Р.Радєва, Віце-президента Європейського парламенту М. МакГІННЕСС, Голови Комітету Національних Зборів Республіки Болгарія з європейських справ та нагляду за Європейськими Фондами К.Вігеніна, під час яких було зосереджено увагу на основних досягненнях болгарського головування у Раді ЄС.

Окрему увагу було приділено питанню досягнень та викликів під час Президентства Республіки Болгарія в Раді ЄС, про які поінформували  Прем'єр-міністр Республіки Болгарія Б. Борисов та Заступник голови Комітету Національних Зборів Республіки Болгарія з європейських справ та нагляду за Європейськими Фондами І. Васильєва.

Дискусію  щодо інтеграції та взаємозв’язків Західних Балкан, як нового імпульсу до політики розширення ЄС розпочав Генеральний директор Директорату з питань добросусідства та Переговорів щодо розширення Європейської комісії К. Даніельсон.

Також у дискусії взяли участь Міністр закордонних справ колишньої Югославської Республіки Македонія Н. Дімітров, Заступник голови Комітету Національних Зборів Республіки Болгарія з європейських справ та нагляду за Європейськими Фондами І. Мехмедова, Заступник Голови Комітету з питань європейської інтеграції М.Іонової.

 М.Іонова під час виступу на Засіданні COSAC, звертаючись до парламентаріїв країн-членів ЄС, наголосила на важливості забезпечення безпеки в країнах та зупинення триваючої агресії Росії проти України і на необхідності продовження політики санкцій проти Росії до припинення гібридної війни Росії проти України. М. Іонова поінформувала присутніх про стан виконання Угоди про Асоціацію з ЄС та основні виклики, пов’язані з її виконанням, а також підкреслила важливість належної фінансової підтримки країн, що підписали Угоди про асоціацію, у впроваджені реформ. Також представниця Українського Парламенту звернулася з проханням розглянути можливість постійної участі України, Грузії та Молдови - країн, що підписали Угоду про асоціацію у засіданнях COSAC на постійній основі.

Окрема увага під час засідання була приділена питанням забезпечення соціальних прав громадянам ЄС та побудові більш інклюзивної і справедливої Європи, сильній та ефективній політиці зближення після 2020 року та міжпарламентській співпраці ЄС у контексті субсидіарності та пропорційності.