Головна > Текстові публікації
13 червня 2018, 13:09

Відбулась Друга Міжпарламентська конференція "Грузія, Молдова та Україна

9 червня 2018р. відбулась Друга Міжпарламентська конференція "Грузія, Молдова та Україна: посилення міжпарламентського компоненту регіонального і безпекового співробітництва та розвиток взаємодії з ЄС та НАТО". В рамках конференції відбулась дискусія на тему: «Україна, Грузія, Молдова: від Угоди про асоціацію до повної інтеграції з ЄС»  за участю Заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграція Марії Іонової, Голови Комітету Парламенту Республіки Молдова з питань закордонних справ та європейської інтеграції В.Іванов, Голови Комітету Парламенту Грузії з питань охорони навколишнього середовища К.Кучави, Заступника Маршала Сенату Республіки Польща М.Коц, депутатів Європейського Парламенту П.Ауштревічуса та М.Гелера, а також Голови Представництва ЄС в Україні Ю.Мінгареллі.

Під час дискусії щодо інтеграції Грузії, Молдови та України до ЄС М.Іонова наголосила, що три країни досягли значного прогресу у співпраці з Європейським Союзом, в результаті чого було запроваджено безвізовий режим з ЄС, набула чинності та виконується Угода про Асоціацію, в рамках якої впроваджується поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі.

Було обговорено подальший розвиток політичного діалогу та співпраці між Грузією, Молдовою, Україною та ЄС в рамках реалізації політики «Добросусідства», зокрема, шляхом реалізації ініціативи "Східне Партнерство+" та приєднання країн у майбутньому до Енергетичного Союзу, цифрового єдиного ринку, митного союзу, Шенгенської зони, а також отримання доступу до "чотирьох свобод ЄС", які включають вільний рух товарів, послуг, капіталу та людей.

Окрему увагу учасники дискусії зосередили на питанні безпеки, як одному з найважливіших питань порядку денного відносин Україна-ЄС. Також учасники обговорили питання важливості допомоги ЄС для реалізації ключових структурних реформ у тому числі макрофінансової допомоги, а саме розширення діалогу з інституціями ЄС у контексті виконання умов отримання нової макрофінансової допомоги та освоєння коштів для фінансово-економічної стабільності в країнах. У цьому контексті М.Іонова наголосила на необхідності збільшення фінансової підтримки ЄС, зокрема, Україні, яка втратила більше 20% економіки внаслідок агресії Росії.

М.Іонова звернула увагу присутніх на важливість справедливого ставлення до України, зокрема, у питаннях проведення реформ та залучення інвестицій. На її думку важливим є розуміння ситуації, у якій знаходиться наша держава, перебуваючи у стані гібридної війни з Росією, тому вимагати від неї спочатку реформ, а потім залучення інвестицій є неприйнятним, особливо коли деякі держави-члени ЄС інвестували в цьому році 2.6 млрд.дол в економіку Росії, в рамках розбудови Північного потоку 2.