Головна > Текстові публікації > Новини
18 січня 2018, 15:25

17 січня 2018 року відбулось чергове засідання Комітету

17 січня 2018 року відбулось чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, присвячене обговоренню плану заходів на 2018 рік з імплементації Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони за участю Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України І.Климпуш-Цинцадзе та заступників Міністрів

У ході засідання було обговорено ряд важливих питань в контексті виконання плану заходів з імплементації Угоди про асоціацію, зокрема, основні досягнення за 2017 рік, актуальні проблеми, а також пріоритети у спільній роботі Парламенту та Уряду на 2018 рік.

Присутні заступники міністрів поінформували народних депутатів щодо виконання у 2017 році плану заходів з імплементації Угоди про асоціацію та пріоритетні напрями діяльності на 2018 рік.
Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України І.Климпуш-Цинцадзе повідомила присутніх, що Дорожня карта адаптації законодавства України до права ЄС відповідно до Угоди про асоціацію буде офіційно презентована у лютому поточного року.

Заступник Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції О.Зеркаль наголосила на важливості приділення належної уваги питанню безвізового режиму між Україною та ЄС.
Заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі - Торговий представник України Н.Микольська поінформувала присутніх щодо досягнень в торговельній сфері, зокрема в експорті за 2017 рік та наголосила на найважливіших із них, зокрема надання Україні з боку ЄС додаткових торговельних преференцій та прийняття Експортної стратегії України. Також Н.Микольська закликала присутніх народних депутатів України до спільної боротьби проти спекуляції в інформаційному просторі.

Заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України з питань європейської інтеграції Н.Бойко зазначила, що надзвичайно важливим у контексті виконання Україною зобов’язань відповідно до Угоди про асоціацію було прийняття Закону України «Про ринок електричної енергії» у частині реформи енергоефективності.

Також присутні народні депутати спільно з заступником Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції О.Трофімцевою обговорили стратегію реформування лісової галузі та євроінтеграційні зобов’язання України у цій сфері.

У ході дискусії з заступником Міністра інфраструктури України з питань європейської інтеграції В.Довганем члени Комітету наголосили на важливості та необхідності внесення проектів законодавчих актів, які розроблені на виконання Україною зобов‘язань відповідно до Угоди про асоціацію, саме Урядом на розгляд Верховною Радою України. Окрім цього, було обговорено  основні виклики та проблеми в контексті імплементації положень Угоди про асоціацію у сфері охорони довкілля, інформаційної політики, молоді та спорту, транспорту, соціальної політики та інших.

Одним із прийнятих рішень під час засідання було проведення спільної наради за участю членів Комітету з питань європейської інтеграції, Віце-прем‘єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, представників Міністерства фінансів України, Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Державної фіскальної служби України з метою обговорення питання транскордонного співробітництва та його фінансування, митних справ, а також надання Україні кредитної фінансової допомоги.