Головна > Текстові публікації > Діяльність Комітету > Слухання > Комітетські слухання
23 березня 2017, 17:21

Відбулися комітетські слухання на тему: "Стан виконання плану заходів з імплементації Угоди про асоціацію"

22 березня ц.р. відбулися комітетські слухання на тему: «Стан виконання плану заходів з імплементації Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони» (далі – Угода про асоціацію) під головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірини Геращенко, організовані Комітетом Верховної Ради України з питань європейської інтеграції.
У слуханнях взяли участь Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, Перший заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Галина Карп, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі - Торговий представник України Наталія Микольська, заступник Міністра інфраструктури України з питань європейської інтеграції Віктор Довгань, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева, заступник Міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін та інші.

У ході слухань учасники обговорили ряд важливих питань в контексті виконання плану заходів з імплементації Угоди про асоціацію. Ірина Геращенко підкреслила важливість активної співпраці Парламенту та Уряду України та проведення слухань напередодні першої річниці роботи нового складу Уряду. Присутні заступники Міністрів та інші представники ЦОВВ поінформували народних депутатів щодо виконання плану заходів з імплементації Угоди про асоціацію та пріоритетних напрямів діяльності на 2017 рік.  Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України також презентувала Звіт про виконання Угоди про асоціацію в 2016 році. Окрім цього, було обговорено основні виклики та проблеми в контексті імплементації положень Угоди про асоціацію.

Заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі - Торговий представник України поінформувала присутніх щодо досягнень в торговельній сфері, зокрема в експорті за 2016 рік та наголосила на важливості надання Україні з боку ЄС додаткових торговельних преференцій. Європейський Союз є головним торговельним партнером України з питомою вагою торгівлі товарами 40,5% від загального обсягу торгівлі. Н.Микольська зазначила, що у взаємодії з Урядовим офісом з питань європейської та євроатлантичної інтеграції підготовлено та внесено пропозиції щодо перегляду та уточнення заходів з виконання зобов'язань за розділом V Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. 28 березня ц.р. відбудеться презентація Експертної стратегії України.

Перший заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України зазначила, що надзвичайно важливим є прийняття Закону України «Про ринок електричної енергії» в контексті реформи енергоефективності.
Також присутні народні депутати спільно з заступником Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції обговорили одне з важливих питань в контексті сьогодення – розробку стратегії лісового господарства.

Заступник Міністра інфраструктури України з питань європейської інтеграції поінформував присутніх щодо здобутків у сфері авіаційного, морського транспорту, поштових послуг, а також пріоритети для міністерства з імплементації Угоди про асоціацію на 2017 рік.

Наразі, ведеться активна робота усіма міністерствами щодо адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу та виконання зобов’язань відповідно до Угоди про асоціацію.