Головна > Текстові публікації > Новини
21 грудня 2016, 10:32

Заява народних депутатів України щодо злочинних дій режиму Б. Асада та Російської Федерації в Сирії

 

ЗАЯВА

народних депутатів  України

щодо злочинних дій режиму Б. Асада

та Російської Федерації в Сирії  

 

Ми, народні депутати України з глибокою тривогою спостерігаємо за драматичною ескалацією збройного конфлікту в Сирії, зокрема, за справжньою різаниною мирного населення в Алеппо, яку здійснює режим Башара аль-Асада разом зі своїми іноземними спільниками. За даними ООН та гуманітарних організацій, у місті знищено тисячі мирних мешканців.

Ми звертаємо увагу світової спільноти, що дії Дамаску та Москви в Алеппо є тотожними з діями Росії у чеченській столиці Грозному у 1994-1995 роках, коли місто було фактично зруйновано вщент, поховавши під уламками  будівель мирне населення. 

Ми наголошуємо, що така ситуація склалася внаслідок змови Російської Федерації з режимом у Дамаску, які, прикриваючись боротьбою з терористами, насправді планомірно і цілеспрямовано знищують сирійський народ. Російська Федерація є безпосереднім учасником воєнних злочинів у Сирії, що засвідчили регулярні бомбардування російською авіацією цивільних об’єктів в Алеппо та в інших місцях, включаючи лікарні та гуманітарні конвої.

Ми із сумом констатуємо, що ці воєнні злочини стали можливими в тому числі й через зловживання Росією правом вето в Раді Безпеки ООН. Москва безкарно та цинічно шість разів блокувала прийняття Радбезом резолюцій щодо припинення вогню в Сирії.

Україна, як непостійний член Ради Безпеки ООН, рішуче виступає за невідкладне припинення вогню і масових вбивств цивільного населення в Сирії та початку переговорів з метою врегулювання кризи.

У цьому зв’язку ми закликаємо:

-         усі причетні сторони конфлікту негайно припинити військові дії, як це передбачено Резолюцією Ради Безпеки ООН 2268(2016);

-         посилити санкції проти Російської Федерації яка є співучасницею воєнних злочинів у Сирії;

-         усі міжнародні організації, насамперед ООН, Лігу арабських держав, Організацію ісламського співробітництва та прогресивні держави світу вживати всі можливі заходи, використовувати всі наявні інструменти впливу на головних винуватців затягування кривавого терору – Дамаск і Москву – з метою примусити їх виконувати свої зобов’язання з міжнародного гуманітарного права;

-         ООН започаткувати механізм розслідування воєнних злочинів, скоєних на території Сирії, та притягнення винних до відповідальності.


ОРИГІНАЛ ЗАЯВИ