Головна > Текстові публікації > Діяльність Комітету > Події в Комітеті > Конференції та круглі столи
Надрукувати Зменшити зону перегляду

Конференції та круглі столи

07 квітня 2016, 08:30

4-5 квітня 2016 року пройшов навчальний тренінг «Адаптація законодавства до acquis ЄС»

4-5 квітня 2016 р. за підтримки Інституту Європейської політики Німеччини та Парламентської експертної групи з питань європейської інтеграції в Комітеті Верховної Ради України з питань європейської інтеграції пройшов навчальний тренінг «Адаптація законодавства до acquis ЄС». У своїх виступах доповідачі Констанція Ака, керівник проекту «Підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України», та Альмір Капісазович, представник Міністерства фінансів Боснії та Герцеговини презентували учасникам тренінгу основні законодавчі акти ЄС, термінологію й методологію виконання Угоди про асоціацію та поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі (ПВЗВТ).

В зазначеному заході взяли участь працівники секретаріатів комітетів з питань європейської інтеграції, у закордонних справах, правової політики та правосуддя, економічної політики,  паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, податкової та митної політики, промислової політики та підприємництва, фінансової політики і банківської діяльності, аграрної політики та земельних відносин, а також  співробітники Головного юридичного управління та Головного науково-експертного управління.

Протягом навчального тренінгу співробітники Апарату Верховної Ради України мали змогу на теоретичному та практичному рівнях дізнатися про складові процесу адаптації законодавства України до законодавства ЄС на прикладі Директиви ЄС 1998/6/ Європарламенту та Ради ЄС від 16 січня 1998 р. «Про захист споживачів на зниження цін на продукти»,  Директиви ЄС 2001/37/ Європарламенту та Ради ЄС від 5 червня 2001 р. «Про наближення законодавства, правил й управлінського забезпечення країн-членів щодо виготовлення й зниження цін тютюнових виробів», тощо.

В ході навчального тренінгу учасники ознайомились з етапами наближення гармонізації законодавства, а саме: підготовки законопроекту, його аналізу, транспозиції, виконання й впровадження. Учасники тренінгу, на прикладі Директиви ЄС 2006/95/ Європарламенту та Ради ЄС від 12 грудня 2006 р. «Гармонізація законодавства країн-членів відносно використання електричного планування в межах певних обмежень», визначили основні методи наближення законодавства, такі як послідовна транспозиція; детальна транспозиція, вивчення всіх дефініцій, формул частин; рекомендаційна транспозиція, в якій визначаються посилання на інші законодавчі акти.

В цілому, після дводенного навчального тренінгу, доповідачами було приділено значну увагу правовим зобов’язанням та механізмам наближення законодавства ЄС до acquis Європейського Союзу, впровадження та виконання зобов’язань в рамках Угоди про асоціацію.

Продовження тренінгової програми  відбудеться 27-28 квітня ц.р.