Головна > Текстові публікації > Діяльність Комітету > Події в Комітеті > Конференції та круглі столи
Надрукувати Зменшити зону перегляду

Конференції та круглі столи

17 червня 2015, 15:04

Cубсидії, лічильники та просвітницька кампанія – необхідні складові реформи енергоспоживання

Проект «РАДА ЗА ЄВРОПУ», що реалізовується Лабораторією законодавчих ініціатив спільно із Представництвом ЄС в Україні, Комітетом ВР з паливно-енергетичного комплексу та Комітетом ВР з будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства, Українською частиною Парламентського комітету асоціації та Групи підтримки для України (SGUA), провели «круглий стіл» на тему «Енергоефективність: як підтримати вразливих споживачів». Політики та експерти обговорили план необхідних заходів для підвищення енергоефективності кожного домогосподарства і країни в цілому, що потрібно зробити для зменшення енергоспоживання, як захистити вразливих споживачів у час зростання тарифів та як стимулювати підприємства і домогосподарства бути максимально енергоощадними.

 «Перші кроки для вирішення проблеми енергоспоживання в Україні — підняти ціни на справжній рівень. Це болючий процес, але він дуже необхідний. Непотрібно вдавати, що енергія нічого не коштує. Значна кількість вразливих споживачів, сімей можуть мати проблеми з оплатою своїх рахунків. Субсидії за такі рахунки вразливим людям — це цільовий напрямок, але одночасно з цим ми не вирішимо реальні проблеми. Субсидії тільки маскуватимуть цю драматичну ситуацію, проблему, а не вирішуватимуть її»,— сказав заступник Голови Представництва Європейського Союзу в Україні Томас Фреллесен.

Субсидії слід поєднати із просвітницькою кампанією для громадян. «Нам треба більше говорити з громадянами не про те, звідки газ, а про те, як нам знизити споживання газу», - сказав голова Комітету Верховної Ради з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, член фракції «Народний фронт» Микола Мартиненко.

 «Важливо інформувати населення, яким чином можна зекономити, заощадити енергію. Наступний законопроект, над яким ми працюємо, буде якраз спрямований, зокрема, і на те, щоб підвищувати поінформованість населення щодо способів економії енергоресурсів»,— розповів Голова підкомітету енергозбереження та енергоефективності, народний депутат із фракції «Батьківщина» Олексій Рябчин.
Українська економіка є однією з найбільш енерговитратних в Європі. «Якби середньостатистичні українці стали споживати енергії, як середньостатистичні поляки, Україна могла би повністю відмовитися від закупівлі російського газу», - вважає Наталія Кацер-Бучковська, Голова підкомітету з питань сталого розвитку, стратегії та інвестицій Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу.

Неможливо зменшити енергоспоживання без тотального обліку того, хто і скільки споживає енергії. «Всі споживачі мають бути поінформовані, за що саме вони платять гроші. Лічильники мають стояти скрізь, на всіх рівнях у кожного споживача на кожен вид енергії,» - сказав Кшиштоф Гєрульські, експерт з Європейської комісії, член Групи підтримки для України.

Ключовий експерт, Проект ЄС «Угода мерів – Схід» Святослав Павлюк наголосив, що субсидії не повинні бути пожиттєвою гарантією для кожного громадянина, бо такий захист не спонукатиме українців стати насправді енергоощадними: «Уряд має оголосити графік зниження рівня субсидій для домогосподарств, аби люди свідомо інвестували в утеплення власних помешкань, зменшення споживання води і електрики, а не сподівалися на постійну компенсацію своїх нераціональних енерговитрат».

Голова Державного агентства з енергоефективності Сергій Савчук вважає, що державна політика енергоощадності має безліч додаткових позитивних наслідків, окрім скорочення споживання енергоносіїв: «Нам потрібно дивитися на енергоефективність, як на новий сектор зайнятості, нові робочі місця для наших громадян. До того, утеплені помешкання одразу зростають у ціні на 15-25%».

Один із співорганізаторів «круглого столу», Голова «Лабораторії законодавчих ініціатив» Ігор Когут зазначив, що учасники дискусії від парламенту та уряду продемонстрували готовність швидко та енергійно впроваджувати реформу у енергоспоживання: «Ми почули про цілий перелік законопроектів, готових до голосування у Верховній Раді, спрямованих як на наведення порядку, прозорості у енергетичній галузі, так і на проведення широкої інформаційної кампанії задля того, щоби кожен громадянин перейнявся ідеєю енергоощадності, а відтак і енергонезалежності України».

Даний захід продовжив серію заходів у рамках проекту «Рада за Європу», що започаткований Європейським Союзом і реалізовується Лабораторією законодавчих ініціатив. Проект «РАДА за ЄВРОПУ» спрямований на підвищення рівня знань, пов'язаних з ЄС, особливо щодо реалізації Угоди про Асоціацію і співробітництва Україна-ЄС, членів парламенту України і місцевих політиків шляхом проведення шести тематичних круглих столів.