Головна > Текстові публікації > Діяльність Комітету > Слухання > Комітетські слухання
15 травня 2015, 16:39

13 травня, у Комітеті відбулись слухання на тему «Посилення ролі єврорегіонів у здійсненні транскордонної співпраці України».

13 травня, у Комітеті  відбулись комітетські слухання на тему «Посилення ролі єврорегіонів у здійсненні транскордонної співпраці України». Участь у слуханнях взяли народні депутати, представники єврорегіонів «Карпати-Україна», «Буг», «Дністер», «Верхній Прут», «Нижній Дунай», «Слобожанщина», представники місцевих органів влади, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та інфраструктури, МЗС, Урядового офісу з питань європейської інтеграції, науковці та партнери з Німеччини.

У вступному слові голова комітету з питань європейської інтеграції, народний депутат Ірина Геращенко наголосила на тому, що темі транскордонного співробітництва комітет приділяє велику увагу, про що свідчить створення в його структурі підкомітету з питань регіонального і транскордонного співробітництва. Ініціював проведення слухань саме цей підкомітет.
Голова підкомітету з питань регіонального і транскордонного співробітництва, народний депутат Оксана Юринець зазначила: «Міждержавне співробітництво і розвиток єврорегіонів України мають великий потенціал для поглиблення діалогу Україна – ЄС. Але для його реалізації потрібна якісніша регіональна політика транскордонного  співробітництва. Бо на сьогодні є низка проблем:  відсутність центрального органу виконавчої влади, відповідального за координацію процесів транскордонного співробітництва, недосконалість законодавства, відсутність фінансової підтримки єврорегіонів з боку держави, а також недостатня фінансова підтримка спільних транскордонних проектів як з боку уряду, так і з боку місцевих органів влади. Ми втрачаємо можливості використовувати той потенційний ресурс, який готовий нам надати Європейський союз».

Представник Міністерства регіонального розвитку Дем’ян Пастух відзначив, що питання транскордонного співробітництва передано до повноважень відомства відносно недавно і висловив сподівання, що незабаром у Мінрегіонбуді буде створено підрозділ, який відповідатиме за прозору політику транскордонного співробітництва, який тісно співпрацюватиме з євро регіонами як дуже дієвим інструментом у цих питаннях. 

За результатами комітетських слухань було розроблено проект рекомендацій Верховній раді України, Кабінету Міністрів, органам центральної і місцевої влади, керівництву самих єврорегіонів.
Крім того, учасники слухань рекомендували провести парламентські слухання на ту ж тему: «Посилення ролі єврорегіонів у здійсненні транскордонного співробітництва».

Єворегіон «Слобожанщина»

Єврорегіон «Нижній Дунай»


Єврорегіон «Донбас»

Єврорегіон «Дністер»

Єврорегіон «Дніпро»


Єврорегіон «Ярославна»

Карпатський єврорегіон

Єврорегіон «Західний Буг»



Фотогалерея

Матеріали комітетських слухань


Презентації учасників:
Розвиток митної діяльності як передумова активізування транскордонного співробіництва (Мельник О.Г., д.е.н., проф., завідувач кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності
Національного університету «Львівська політехніка» )

Програма НАТО щодо транскордонної співпраці між Україною та Румунією,  пов'язана з хімічною небезпекою на транскордонних річках
(Георгій Лисиченко, директор Інституту геохімії навколишнього середовища НАН України, член-кореспондент НАН України,  професор, доктор технічних наук)

Єврорегіон “Нижній Дунай” (Маслов Юрий Костянтинович, голова постійної комісії Одеської обласної ради з питань бюджету, фінансово-економічного політики та банківської діяльності)

Die Regionale Zusammenarbeit
(Ліліана Грицишин керівник агенції європейських програм (Тюрінгія, Німеччина)