Головна > Текстові публікації > Діяльність Комітету > Події в Комітеті > Зустрічі
13 березня 2015, 10:37

13 березня 2015 року відбулася зустріч Голови Комітету з питань європейської інтеграції І. Геращенко з представниками Консультативної Місії ЄС з реформування цивільного сектору безпеки України (EUAM).

Голова Місії, п. К. Міжей  окреслив основну мету роботи Місії, яка зосереджується на реформуванні силового блоку та більш ширшому залученні експертної допомоги з боку ЄС у процесі імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

У ході зустрічі особливу увагу було приділено ситуації, яка склалася на сході України, а саме в Донецькій та Луганській областях. Пані Геращенко висловилася не лише за активізацію спільної роботи задля реформ в безпековій сфері і правоохоронних органів, але й  підкреслила важливість залучення   можливої технічної допомоги з боку структур ЄС  для підтримки українських правоохоронців, які залишилися вірними присязі на вірність Україні та перебувають наразі у складних умовах.

Кальман Міжей в свою чергу повідомив про перспективу роботи Місії, яка  вже формує команду  висококваліфікованих експертів  для сприяння реалізації першочергових реформ, особливо у сфері правоохоронної діяльності, прокуратури та боротьби з корупцією.

Було також досягнуто попередньої домовленості про підписання Меморандуму між Комітетом з питань європейської інтеграції та Консультативною Місією ЄС з реформування цивільного сектору безпеки України (EUAM) про співробітництво в сфері адаптації українського законодавства до європейських норм та спільну координацію дій.

Довідково:

Консультативна Місія ЄС з реформування цивільного сектору безпеки України (EUAM)

ПРАВОВІ ПІДСТАВИ:

Угода між Україною та ЄС щодо статусу Консультативної Місії ЄС з реформування сектору цивільної безпеки України, підписана 17.11.2014.

04 лютого 2015 року Верховна Рада ухвалила закон №0003 про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Союзом щодо статусу Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України (КМЄС в Україні).

Співпраця з Консультативною Місією ЄС визначена такими документами:

• Дорожня карта  з підтримки ЄС короткотермінових пріоритетів співробітництва з Україною (Європейський порядок денний реформ для України), доручення Уряду від 23.04.14 №10630/14/1-14, 22.05.14 № 8959/191/1-12, 22.05.14 №10630/51/1-14; звітуємо щомісяця;

• План заходів з імплементації Угоди про асоціацію між Україною і ЄС на 2014-2017 рр, затверджений розпорядженням Уряду від 17.09.2014 №847-р. (пункт 12 «Забезпечення ефективної взаємодії з Консультативною Місією ЄС з питань реформування цивільного сектору безпеки (EUAM) з метою сприяння проведенню комплексної реформи системи правоохоронних органів відповідно до європейських стандартів»; звітуємо Міністерству юстиції, останні листи від 06.01.2015 та 09.02.2015)

• Оновлений Порядок денний асоціації Україна – ЄС (розділ 3. Співробітництво з питань юстиції, свободи та безпеки: «Використання повною мірою ролі консультативної місії ЄС з реформування цивільного сектору безпеки України в рамках спільного вкладу ЄС у процес реформ в Україні, очікується затвердження оновленого Порядку денного на рівні Уряду

ОСНОВНІ ЦІЛІ:

• Створення концептуальної основи для планування та реалізації реформ, які забезпечать безпеку та верховенство права, сприятимуть підвищенню їх легітимності і збільшать рівень суспільної довіри, враховуючи права людини і відповідно до процесу  конституційних реформ;

• Реорганізація та реструктуризація правоохоронних та безпекових служб таким чином, який би дозволив відновити контроль над ними та довіру суспільства;

• Узгодження підтримки ЄС з одночасними реформами в інших секторах (судовій, оборонній сферах та сфері посилення безпеки кордонів) та діями міжнародного спів товариства з надання підтримки України.

ШТАБ КВАРТИРА МІСІЇ:  Київ, надалі передбачається розгорнути регіональні офіси по свій країні.

КІЛЬКІСТЬ ПЕРСОНАЛУ: до кінця 2014 р. - до 100 осіб, у 2015 р. – до 200.

БЮДЖЕТ МІСІЇ:  2014 рік - 2,68 млн. євро

МАНДАТ МІСІЇ передбачено на 2 роки, з можливістю продовження у разі не досягнення цілей за цей період.